Лимфодренажен масаж - Жизненоважен!

09/04/2014 10:32

Лимфодренажен масаж - Жизненоважен!

  
  Лимфните възли са меки, кръгли или овални образувания, наподобяващи бобено зърно, разположени по пътя на лимфните съдове, най-често на групи. По принцип те са малки, едва забележими телца, но някои достигат до 2 см. Лимфните възли изпълняват предпазна и защитна функция. Подобно на филтър те задържат микробите, чуждите частици и туморните клетки.
   Обикновено при здравите хора лимфните възли не се напипват. Ако обаче те се увеличат и могат да се опипат това е сигнал, че нещо в организма ни не е наред. Уголемяването на лимфните възли бива локализирано и генерализирано, като най-честата причина за това е инфекция. Тяхната големина, консистенция, подвижност, болезненост се определя чрез палпация. Ето и какво ни подсказват подутите лимфни възли:
  Локално увеличените лимфни възли се напипват:
1. Под челюстта – увеличението говори за тонзилит, стоматит или или гингивит.
2. На шията – признак за морбили, рубеола, инфекциозна мононуклеоза, остър гноен тиреоидит, карцином на щитовидната жлеза, карцином на хранопровода.
3. Увеличените аксиларни лимфни възли (под мишниците) са знак за карцином на млечната жлеза.
4. Абдоминалните лимфни възли, разположени в коремната област, подсказват лимфогрануломатоза, неспецифичен мезентериален лимфаденит, туберкулоза на илеоцекалните лимфни възли, метастази от злокачествени тумори на тестисите или яйчниците.
5. Увеличението на ингвиналните лимфни възли (в слабините) говори за инфекции на долните крайници, инфекции на гениталите, венерически болести;
  Генерализирано увеличение на лимфните възли означава, че има увеличени лимфни възли в две или повече области, които нямат връзка помежду си. Това може да бъде индикация за:
- бактериални инфекции: дифтерия, туберкулоза, бруцелоза, лаймска болест;
- вирусни инфекции: рубеола, инфекциозна мононуклеоза, СПИН;
- паразитни инфекции: токсоплазмоза, трипанозомоза, лайшманиоза;
- левкемия;
- неходжкинов лимфом;
- сифилис;
- лупус еритематодес;
- ревматоиден артрит;
- болест на Gaucher;
- болест на Niemann-Pick;
- болест на Waldenstrоm;
- болест на Ходжкин;
  Ако забележите увеличени лимфни възли най-добре е да се консултирате с лекар, който да установи диагноза и да предпише лечение ако е необходимо. В допълнение с това може да се помогне чрез масаж. Тъй както казахме лимфата играе ролята на филтър, тя поема задачата да пречисти организма от главата до петите и може да се получи пренатоварване. Понякога въглеродният двуокис и микробите ни идват твърде много, в резултат на което се натрупват токсини, движението на кръвта се забавя, лимфата застоява и се подува. Ето тук е ред на Лимфодренажния масаж!
  Лимфният дренаж е препоръчителен при изолирани или хронични случаи на Оедема (оттичане на крайниците). Освен с релаксиращото си действие тази техника за масаж е известна и с това, че активизира лимфния поток и допринася за елиминирането на токсините. Този тип масаж активира защитните сили на тялото и укрепва имунната му система.
 Същността на метода се състои в това, че се активира цялата лимфна система, като се обработва цялото тяло. Целта е да се намерят нови пътища за оттичане на лимфата, като най-често се използва периферни лимфни съдове. Всъщност говорим за масаж, много нежен, много внимателен, специфичен масаж.

  Той намалява обиколката на крайниците и действа против едно от най-големите страдания на жените – целулита.
  Лимфният дренаж се прилага и върху цялото тяло с цел превенция от стреса и хроничната умора, тежките (отточни и уморени) крака и повишаване на общия тонус на организма.
  Лимфният дренаж оказва невероятно положително въздействие върху организма, установявайки равновесие между течностите в него, и е изключително полезен при отстраняване на едеми, целулит, акне и стрес.
  Лимфният дренаж се препоръчва на всички, които се оплакват от подути клепачи, двойна брадичка или набръчкана кожа. При по-младите хора този проблем не е толкова изразен, но при жените, наближаващи менопаузата и при тези под стрес, този проблем става все по-забележим. Човек с подобни проблеми винаги изглежда уморен, а тенът на кожата му губи своя блясък.
  Лимфните натрупвания в зоната на лицето са една от характеристиките на остаряването. Подлагането на подмладяващи процедури в масажното студио би могло да има многократно по-видим успех, когато се прилага масажната техника „лимфен дренаж”.

  В зоната на лицето се получават така наречените лимфни торбички - подпухвания. Те са около очите, под веждите, в края на окото до скулата, над гънката, която се образува между носа и края на устните, и в долната част на лицето. В по-млада възраст сутрешните отоци и подпухвания се разнасят в рамките на няколко часа. С напредването на възрастта този процес е затруднен и рано или късно идва състояние, при което отоците стават част от характеристиката на лицето. За да може лимфата да функционира правилно, трябва да й се осигури движение.

     Отоците и подпухванията в различни зони на тялото също са следствие от задържане на лимфна течност и се получават там, където мускулите преминават в сухожилия. Това са зоните на глезените, коленете, седалището. Целулитът е явление, провокирано от задържането на лимфа. Затова и лимфодренажният масаж има страхотен ефект върху портокаловата кожа. Когато процедурата се прилага върху тялото, тя го моделира. Подобрява се кръвоснабдяването, освобождават се зоните, в които се задържа лимфна течност, вследствие на което се провокира промяна в тъканта, която е притискала кръвоносните съдове. Известно е, че задържането на лимфата е в основата и на онкологичните заболявания. Затова този масаж е профилактика и срещу тях.

     Ръчният лимфен дренаж не включва размачкване на мускулите поради факта, че лимфните пътища са много чувствителни и нежни и при по- дълбок натиск би могло да се наруши ефективността на процедурата.
 
    Терапията се слави и със способността си да активира функционирането на нервната и имуната система. Има изключителни резултати като:

•    Намалява отоците
•    Детоксикира тялото
•    Регенерира тъканите
•    Намалява бръчките
•    Лекува рани и изгаряния
•    Anti-aging ефект
•    Успокоява хронични възпаления- отит, бронхит и синузит
•    Премахва хронични болки и умора
•    Облекчава запек
•    Облекчава безсънието, нарушена памет
•    Връща жизнеността
•    Премахва стреса
•    Намалява целулита


 Лимфният дренаж може да се нарече многоефективен, безболезнен и неинвазивен метод, чрез който да се третира лимфедема и сходни състояния. Други състояния, при които той има силен ефект, са:

•    Абсорбира токсините
•    Помага на тялото да се пречисти
•    Стимулира имунната система и циркулацията на течности в тялото
•    Абсорбира мастните молекули
•    Засилва дълбоката релаксация
Лимфодренажния масаж се прилага и профилактично - поне веднъж месечно!
Цена: ● Лимфодренажен цял масаж - (60мин.) - 30лв.

 

Бъдете здрави!

 
www.masajite.webnode.com
Масажно студио “ОСАННА РЕЛАКС” EOOД
София, Ул.Шейново, до N15!

Тел:. 0887 402010;  0894 924 772

Инфо: masajite.webnode.com/ceni/