Косопад – симптоми и причини

28/03/2014 21:51


  Както жените, така и мъжете приемат много болезнено перспективата да останат с оредяла или изобщо без коса. Въпреки, че е нормално хората да губят до сто косъма на ден, те се взират тревожно в падналите косми в решетката на банята и търсят различни средства срещу косопад. Ако се съмнявате,че косата ви пада повече, отколкото е нормално, първо: 
Открийте причините за проблема!
  При някои хора известно изтъняване на косата е естествена част от процеса на остаряването. Ако обаче изведнъж ви опадат цели снопове, трябва да се съветвате с лекар. Такова олисяване може да е последица от някаква болест, отравяне или  временно състояние. Например витилигото, автоимунните нарушения, Адисоновата болест, и някои тироидни проблеми могат да причинят внезапно и неравномерно окапване на косата.      

  Състоянието на косата е индикатор на общото физическо и психическо здраве на човека. Много хора с косопад идват в масажно студио ОСАННА РЕЛАКС, като това обикновено става, след като те са опитали безуспешно различни средства и рецепти. Неуспехът им се дължи преди всичко на това, че се лекуват последствията, а не първопричините на заболяването, или пък се пристъпва към него твърде късно, след пълно окапване на косата...

Симптоми и причини
  Падането на косата може да бъде временно или постоянно, може да засяга отделни части на кожата или цялата окосмена част на главата и тялото. Нашите наблюдения показват, че опадането на косата се засилва най-често в периода на смяната на пролетта с лятото и на есента със зимата. До известна степен това е нормално: организмът се чисти по-усилено и старите косми падат, за да дойдат на тяхно място други, здрави косми. Проблем е, когато опадането е по-засилено от израстването на нови косми.

 

Косопадът се среща:
- у малки деца - най-често след разстройство на жлезите с вътрешна секреция;
- млади хора - наследствени причини, хормонален дисбаланс, неправилно хранене, замърсяване на организма след тежко заболяване и др.;
- у възрастни хора /старчески косопад/.

 В последно време се наблюдава, че все повече млади мъже, между 20-30 години, имат силно разредена коса. Не са малко и случаите на млади момичета  със симптоми на оредели коси.

  Кожата на глава при мъжете и жените е различна. Кожата на мъжете е по-чувствителна. Разликата се дължи на мъжкия хормон тестостерон. Тестостеронът е хормон, който отслабва значително естествената защитна функция на скалпа.
  Всекидневно губим по 10-150 косъма просто при ресане и къпане. Може да се каже, че средно общия брой косми на главата е около 100 000-150 000, гъстота - около 200 косъма на куб.см. и диаметър - 0.1 мм. За съжеление обаче се случва понякога някои от тези показатели да бъде нарушен. Тогава при ресане може да се загуби повече от 200 косъма на ден. Определено това звучи плашещо и кошмарно.
  Медицината познава два вида косопад – ефлувиум и алопеция. Ефлувиум е процеса на косопад, а алопеция е крайния резултат от процеса на косопад.
От своя страна алопецията се дели на злокачествена и доброкачествена.
  При доброкачествената фоликулът все още функционира, докато при злокачествената фоликулът е безвъзвратно разрушен поради инфекция, тумор и др.
Може ли косата да пада заради начина на хранене?

  Възможно е, ако сте вегетарианци и ядете по-малко храни, богати на желязо, като например червено месо. Ако едновременно с изтъняването на косата ноктите ви омекнат и станат чупливи, направете кръвен тест за анемия, породена от липса на желязо.
  Отделно от това приемайте храна, богата на омега-3 мазнини, витамин В12.
Въпреки че тази диета няма да ви възстанови косата, тя ще направи косъма лъскав и здрав!
  Добри източници на тези хранителни вещества са сьомгата и херингата.
Някои проучвания сочат, че зеленият чай има добър ефект върху наследственото олисяване. Въпреки, че заключенията на учените не са съвсем категорични, добре е в диетата да се включи и този богат на антиоксиданти чай.
Обърнете внимание на лекарствата, които пиете!
   Друга причина за падането на косата може да бъдат медикаментите. Известно е, че приемането на силни лекарства, като например тези, които се вливат при химиотерапия, може да причини окапване на косата. Има и някои обикновени лекарства, които могат да допринесат за това. /Не променяйте обаче лекарствата си без консултация с лекар!/
В повечето случаи причината е в гените
  Ако косата изтънява и окапва без причина, виновни за това са гените. Всъщност в повечето случаи олисяването е наследствено. То може да е и по бащина и по майчина линия или и от двете страни.
  Жените, които с остаряването олисяват, обикновено са наследствено обременени и по мъжка и по женска линия.
При мъжете виновник за оплешивяването е ензимът 5 alpha-reductase (5-AR), който превръща тестостерона в дихидротестостерон (DHT).
  Той свива фоликулите на космите на мъжете с генетично предразположение и постепенно фоликулите започват да произвеждат по-къси и по-тънки косми. Не оплешивяват мъжете, които генетично нямат в организма си ензима 5-AR.
Наследственото оплешивяване при жените е на върха на скалпа, а при мъжете отпред, над челото.
 
Задраскайте обичайните заподозрени!
  Ако правите списък на причините за загубата на коса, задраскайте химикалите, които се използват за боядисване, изрусяване, къдрене и изправяне на косите, както и химикалите, с които се обработва водата в плувните басейни, не причиняват окапване и оплешивяване.По-силните химикали могат само да направят косъма по-слаб и по-чуплив.
  По-засилено падане на косата може да се получи и при бременни жени и майки по време на кърменето. Значение в тези случаи имат неправилното хранене на такива жени или други допълнителни страхове и проблеми около детето.
  Окапване на косата се наблюдава още при различни нервно-психически претоварвания на организма, стресове, нараняване, малокръвие, операции, пърхот. Може да бъде следствие от болести като захарна болест, грип, сифилис, коремен тиф, гъбички по кожата на главата, корена на косъма или самия косъм /косопас/. Честите и продължителни възпалителни процеси в стомаха и червата водят до изтощаване на организма, а като следствие – до оредяване на косата.
  Имаме наблюдения, че климатът също играе немаловажна роля за състоянието на косата. Продължителното сухо и горещо или влажно и студено време се отразяват много неблагоприятно общо на здравето, а оттам и на косата.
  За преждевременното отпадане на косата съдейства и носенето на шапки, особено стегнати; те пречат на свободния достъп на въздух, на активното кръвообращение на кожата, а оттам на нормалното хранене на косъма. Кръвоснабдяването е затруднено и при спазми или стегнати мускули в областта на раменния пояс.
  Има също така непосредствена зависимост между състоянието на косата и състоянието на кръвта. Джънг Джих, живял в Китай по време на цинската династия, пише в своя трактат: „Ако срещнете млад човек със сиви или опадали коси, трябва да знаете, че това се дължи на излишък от топлина в кръвта. „

  Във връзка с последното хора, които живеят в постоянни стресове и страхове за работата си, за бъдещето си са под заплахата от отслабване на имунната си система, което неминуемо води и до окапване на косата. Значение има и честото и дълго работене с компютри. Тази работа е свързана със силно нервно изтощение, а като се добавят дългото седене и излъчванията на екрана, картината за срив е пълна.

Бъдещето е обнадеждаващо
  Проучванията върху оплешивяването вървят много интензивно и решението на този проблем може би е въпрос на няколко години. Изследователите са успели да възвърнат растежа на косата на оплешивели мишки чрез имплантация на стволови клетки и един ден може би ще успеят да имплантират такива клетки на хора, за да активират фоликулите да произвеждат повече коса.

Какво Ви препоръчваме:

  Няма нищо по приятно от процедурата, на която можете да насладите в масажно студио „ОСАННА РЕЛАКС” – Масаж на окосмена част на главата. Изключително благоприятен още в самото начало на проблема!

 Стимулирането на кръвообръщението и снабдяването на косата и кожата на главата с кислород, и полезни вещества е само част от лечебното - укрепващо действие на масажа. Особено се препоръчва за сух тип кожа на главата, суха коса и проблеми с пърхота. Нормалната продължителност на един подобен масаж е между 20-30 минути. Препоръчва се да бъде правен не по-често от два пъти в седмицата.

  Масажирането на главата може да се прави и след измиване, но не е препоръчително, защото се усилва отделянето на мазнини. Това важи особено за мазна коса. Понякога масажа след измиване може да бъде и много ефективен при по-пълноценното усвояване на вещества, влизащи в състава на едни или други средства за грижа за косата. Така, че е най-добре да опитате и да изберете най-оптималния за вас вариант.

Масажът на окосмена част на глава протича в няколко етапа:

Поглаждащи движения
  Правят се с дланите на масажиста, без да бъде влаган натиск. Едни от най-важните движения - не се получава търкане на скалпа и той е почти неподвижен. Това е важен етап на масажа, защото отпуска мускулите на главата и има успокояващо действие на нервната система.

Вибриращи движения
  Те оказват стимулиращ ефект върху кожата на главата. Силата и амплитудата им може да е различна. По време на прилагането на тези движения се разнообразява с леки отривисти удари, които ритмично следват един след друг.

Кръгообразни движения – основата на масажа
  В този случай палците служат за опора, а останалите пръсти масажират главата. Без голяма амплитуда, от едно място и постепенно се обиколкаля цялата повърхност на главата. Движенията са приплъзващи.

Тласкащи движения
  Служат за служат за омекотяване на кожата. Променя се характера на движенията. След всеки тласък се променя мястото на масаж.

   С този масаж се подобрява кръвообращението на окосмената част на кожата и се въздейства благоприятно върху нерваната система. Падобрява се също дейността на мастните и потните жлези и се засилва растежът на космите.

  Редовното масажиране дава много добър резултат, не само за кожата на главата, но и за косата и нервната система. Особено благоприятен при хора страдащи от мигрена или са често изложени на стрес в ежедневието!
 
  По желание на клиента се намазва със специално масло за засилване растежа на косата. Благиприятно въздейства против косопад и загуба на коса, поява на пърхут , изтощаване, обилен цъфтеж и други.
  Също така, този тип масаж е особено важен за жени с гъста коса.

Масажа на скалпа стимулира кръвообращението, активизира мозъчната дейност и подпомага изхранването на косъма!
Изобщо, окапването на косата не е самостоятелно заболяване!
-То е следствие от цялостното физическо и психическо здраве на човека.
Профилактика
 
 Тя е от първостепенно значение. Когато плешивостта е цялостна, вече е много трудно да се помогне. Трябва да се мисли за възстановяване на общия баланс на организма преди разстройството на здравето да е взело връх. Във връзка с това се предлагат мерки за общо засилване.
 На първо място, трябва периодично да се прави консултация с лекар природолечител, за да се следи общото здраве на организма. Там ще се направи и индивидуална програма за профилактика и лечение.
  Освен това всеки сам трябва да си прави равносметка какво се е случило в близко или по-далечно минало около него, което би могло да разстрои здравето му. Трябва добре да се премисля и с помощта на лекаря да се взема правилно решение.
  Важно е също косата винаги да се поддържа чиста, като за предпочитане е тя да се мие с хума или яйчен жълтък, с използване на индивидуални кърпи, гребени /четки за коса/, шапки. Враг на косата е и силното слънце. За целта или се избягват горещите часове, или се носи лека платнена шапка, или чадър за слънце. Добре се отразява и честото овлажняване на корените на косата. Масажирането и ресането на косата с подходяща четка заздравява корените, като засилва кръвообращението на кожата. В профилактиката влиза и достатъчният прием на вода и други течности през деня /1,5 – 2 литра/.

Бъдете здрави!
www.masajite.webnode.com
Масажно студио “ОСАННА РЕЛАКС” EOOД
София, Ул.Шейново, до N15!
Тел:. 0887 402010;  0894 924 772.
 

Инфо: masajite.webnode.com/ceni/